ProStock.no

Kinesiske myndigheter slår hardt ned på kinesiske big tech selskaper

Siden 1 Juli har Kinesiske myndigheter slått hardt ned på kinesiske big tech selskaper som er børsnotert utenfor Kina. Dette har ført til at verdier for mer enn 500 milliarder dollar har blitt vasket bort på 2 uker, siden 1 juni 2021.

Didi Global Inc.

To dager etter at Didi Global Inc. ble børsnotert sa Kinesiske regulatorer at firmaet hadde begått alvorlige brudd når det gjaldt innsamlingen og bruken av personlig informasjon (Big Data) på deres plattform. Deretter beordret de at selskapets app ble fjernet fra alle kinesiske download steder. En handling som gjorde det umulig for Didi å skaffe seg nye kunder. Resultatet ble da at aksjekursen falt 25 prosent på en dag.

Big dataene som gjorde Didi så verdifullt for investorer, er det samme som gjør teknologiselskaper til en potensiell trussel mot Beijing. Disse selskapene har enorme mengder sensitive data fra en halv milliard årlige aktive brukere, hovedsakelig i Kina. I løpet av det siste året har Xis regjering søkt å få kontroll over disse dataene, både for å beskytte brukere mot misbruk og finne en måte å bruke dem til å anspore bred økonomisk vekst i stedet for bare å berike en gruppe milliardærer som potensielt kan utfordre kommunisten. Partiets autoritet.

Cyberspace Administration of China foreslo at Didi forsinket sin børsintroduksjon uker før debuten for å sjekke nettverkssikkerheten, rapporterte Wall Street Journal, med henvisning til folk med kunnskap om saken. Vakthunden var spesielt opptatt av at børsnotering i USA ville kreve at Didi skulle opplyse om de største leverandørene og leverandørene, noe som kunne gi den sårbarhet for sikkerhetsbrudd, sa den med henvisning til uidentifiserte personer.

Les også: Didi, Uber eller Lyft – Hvilken rideshare aksje bør du satse på i 2021?

Hvorfor slår Kina ned på dette nå?

I likhet med alle andre store tech giganter i Kina har de vokst seg stor uten et omfattende offentlig innsyn og regler. Beijing søker nå å tette disse regulatoriske smutthullene, men dette er ikke noe som er gjort over natta. Ved å notere seg i USA, unngikk Didi effektivt en omfattende godkjenningsprosess av Kinas verdipapirvakt.

Myndighetene i Beijing er bekymret for at teknologibedrifter som er oppført i USA utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av de enorme dataene de har. Så langt fokuserer de på internettbedrifter – som er mest dyktige i å utnytte og bruke brukerinformasjon – i stedet for de som leverer hverdagsprodukter.

Kina ønsker kort sagt at Kinesiske immaterielle eiendeler og big data forblir i Kina, under kontroll av kinesiske myndigheter. Teknologibedrifter som er registrert i USA utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av de enorme dataene de har. Fokuset har derfor så langt vært rettet mot Internettselskaper istedenfor de som leverer hverdagsprodukter.

Prognoser antyder at Kina vil besitte en tredjedel av verdens data innen 2025. Dette gir landet et potensielt og massivt massivt konkurransefortrinn omkring kunstig intelligens som driver den moderne økonomien. Det er denne verdien myndighetene prøver å beskytte med sine siste inngrep.

Didi angrepet er bare toppen av isfjellet

Angrepet på Didi, rett etter børsnoteringen, er ingen tilfeldighet. De kinesiske myndighetene har lenge vært ute etter Jack Ma som tidligere var en av de største eierne, sammen med Tencent og Soft Bank.

I mars var det klart at myndighetene utvidet offensiven mot kinesiske big tech firmaer. President Xi advarte på et møte i Kommunistpartiets øverste finansielle rådgivende komité at Beijing ville gå etter såkalte “plattform” selskaper som har samlet data og markedsmakt. Dette begrepet dekker effektivt en rekke selskaper som tilbyr tjenester til hundrevis av millioner, fra Didi til matleveringsgiganten Meituan og e-handelsledere som JD.com Inc.

Angrepet har så langt svidd hard for teknologisektoren. Alibabas aksjer er ned 33% på Hong Kong børsen siden toppnoteringen i oktober, mens Tencent (som er Kinas ledende innen sosiale medier, spill og musikkpublisering) er ned 28% siden rekorden i januar. Didi falt med 25% bare på en dag.

Kina er ikke alene om slike tiltak mot big tech

Kina er ikke alene om å prøve å kontrollere dominansen til store teknologibedrifter. Den amerikanske kongressen søker å tvinge selskaper som Amazon.com Inc. og Apple Inc. til å endre sine forretningsmodeller radikalt, mens Google står overfor en omfattende EU-undersøkelse av reklameteknologien.

“Back clash” fra amerikanske myndigheter

Angrepet på de innenlandske big tech gigantene som er notert i USA har også fått amerikansk myndigheter til å reagere. Biden sin administrasjon krever nå økt økonomisk innsyn i regnskapene til de selskapene som er børsnotert i USA. Idag har de liten eller ingen innsyn i regnskapene til disse selskapene. At de kinesiske regnskapene er det vi i vesten kaller for kreative regnskap har lenge vært en kjent sak i vesten. Det er derfor ikke rart at amerikanske myndigheter ønsker klarere retningslinjer omkring bokføringen og mer innsyn.

Reset av kinesiske aksjer

Flere meglere vi har vært i kontakt med sier at det som nå skjer i Kina er en reset av de kinesiske big tech aksjene, og at det nå vil ta tid før aksjene når gamle høyder igjen.

Kilde:

Exit mobile version