ProStock.no

Norsk Hydro (NHY) – aksjeanalyse og kursmål for 2021

hydro logo

Aksjekursen har økt 90 prosent på et halvt år

Norsk Hydro ASA (OSE: NHY og NYSE: NHY) er Norges største selskap i privat sektor målt i antall ansatte og er en verdensledende, integrert aluminiumsselskap. Selskapet har 35 000 ansatte involvert i aktiviteter i mer enn 50 land på alle kontinenter. Selskapet er idag en attraktivt investeringsobjekt for mange norske investorer fordi selskapet har over 100 års erfaring innen fornybar energi, teknologi og innovasjon.

Takke være høye råvarepriser på aluminium har selskapet hatt et rekordår, hvor aksjekursen har steget med over 90 prosent det siste året.

Mesteparten av denne veksten har kommet i perioden november 2020 – juni 2021. Det mange lurer på nå er om veksten kommer til å fortsette. Svaret på dette spørsmålet er i stor grad avhengig av aluminiumsprisen. 

Aksjetype

Norsk Hydro er en verdiaksje. Det vil si en aksje du kjøper for å tjene penger på utbytte du får og  kursstigningen aksjen oppnår i perioden du eier aksjen.

Slike aksjer kjennetegnes av en lav P/E.

Kursmål

Kursmålet for Norsk Hydro varierer fra 48 til 65 kroner for en aksje. Konsensus synes å være et kursmål på rundt 58 kroner per aksje.

Meglerhusenes anbefalinger

Meglerhusenes anbefalinger for Norsk Hydro de kommende 12 månedene varierer.

Arctic Securities, DNB Markets har en nøytral hold anbefaling på aksjen, mens Norne Securities, Deutsche Bank og Pareto Securities har en kjøps anbefaling for aksjen. ABG Sundal Collier er den enste som har en salgsanbefaling på Norsk Hydro.

Selskapsinformasjon

Bilde: Norsk Hydro

Historie

Sam Eyde og Kristian Birkeland etablerte selskapet i 1905 under navnet Norsk Hydro-Elektrisk Kvælstofaktieselskab, etter at den svenske Wallenberg-familien og franske banker sa seg villig til å finansiere det nye selskapet. Selskapets hovedkontor ligger idag på Vækerø i Oslo.

Selskapet var opprinnelig basert på Birkeland-Eyde-prosessen, et patent av Birkeland, hvor man ønsket å benytte en elektrisk lysbue for å fremstille nitrogenbasert kalksalpeter som ble brukt til gjødsel. Produktet fikk handelsnavnet Norgessalpeter.

Kunstgjødselproduksjonen ble skilt ut i selskapet Yara International i 2004, og olje- og gassdivisjonen ble innfusjonert i Equinor. Sjømatproduksjonen ble solgt i 2000 og er videreført i Marine Harvest.

Forretningsområder

Norsk Hydro opererer idag innen følgende forretningsområder:

I Norge har selskapet idag fabrikker på Karmøy, Høyanger, Årdal, Sunndalsøra, Holmestrand, Magnor og Husnes. I tillegg har Norsk Hydro ulike aktiviteter i 49 andre land.

Nettsider: www.hydro.com

Resultat

Kvartalsresultatene for 1 kvartal viste at nettoinntjeningen ble 1.880 millioner kroner i første kvartal, mot minus 1.743 millioner kroner første kvartal i fjor. Til tross for at gjelden økte noe til 9 milliarder kroner, bygger selskapet i dag en kontantbeholdning. Regnskapet viser at selskapet har 15 milliarder kroner på bok, i tillegg har de 2,5 milliarder kroner i bankfasiliteter og 0,5 milliarder i fond.

Aksjonærer

Den norske stat ved Nærings- og fiskeridepartementet og Folketrygdfondet er selskapets to største aksjonærer.

Exit mobile version