Er det mulig å endre en verdivurdering av selskap?

Når du starter en ny bedrift, eller kjøper en eksisterende, er det viktig å gjennomføre en due diligence. En due diligence kalles også verdivurdering av selskap. Hva dette betyr er at du må gjøre research og lære så mye om bransjen og konkurrenter før du gjør noen betydelige grep.

En verdivurdering av selskap er ofte en fin måte å komme seg inn i et marked på. For å gjøre due diligence så korrekt som mulig bør du kontakte en ekspert på området. I Norge finnes det massevis av bedrifter med riktig kunnskap og erfaring, som f.eks nielsenvaluation.no. Du bør også sjekke med lokale, statlige eller føderale myndigheter for samsvarskrav.

For eksempel, hvis du åpner en restaurant i New York City, er det mange begrensninger på hvilken type mat som kan serveres på grunn av helsekoder og størrelsesbegrensninger. Hvis due diligence ikke ble utført riktig på grunn av uaktsomhet eller mangel på kunnskap om bransjen, kan det gjøres feil som kan føre til bøter eller andre juridiske problemer.

Med en verdivurdering av selskap er du på den fleksible siden

Det er også viktig å merke seg at due diligence kan endres dersom ny informasjon om virksomheten eller bransjen kommer frem. Hvis du for eksempel starter en restaurant og finner ut at det er en ny helsekode som må følges, må du endre due diligence-dokumentene dine for å gjenspeile denne endringen.

Christoffer Nielsen, grunnlegger av Nielsen Valuation Group sier: “Uvitenhet om loven er ikke en unnskyldning i retten, så det er veldig viktig å sørge for at du er klar over alle samsvarskrav for virksomheten din.”

Å gjennomføre due diligence tar tid og krefter, men det vil bidra til at bedriften din kommer godt i gang. Sørg for å rådføre deg med eksperter innen ditt felt så vel som juridiske fagfolk, slik at du kan ta informerte beslutninger om virksomheten din. Hvis du er usikker på noe, ikke nøl med å be om hjelp. Det siste du vil er å gjøre en feil som kan ende opp med å koste deg tid eller penger.

Lær så mye du kan om bransjen

Når du starter en bedrift, er en verdivurdering av selskap viktig for å lære om bransjen og konkurrentene samt overholdelseskrav. Hvis due diligence ikke ble utført riktig, kan det gjøres feil som kan føre til bøter eller andre juridiske problemer. Det er også viktig å merke seg at due diligence kan endres dersom ny informasjon om virksomheten eller bransjen kommer frem.

Lær så mye du kan om bransjen i oppstarten. Det er viktig selv før du starter eller kjøper en bedrift. Uten denne kunnskapen vil du slite. Dessuten er det vanskelig å sette en riktig verdivurdering uten å ha all informasjon tilgjengelig. Sammenlign med andre bedrifter også for å sette riktig verdi. Du kan bruke mye offentlig tilgjengelig informasjon på nett i dag.

Ikke vær redd for å endre mening om verdivurdering av selskap underveis. Det er ikke uvanlig at en får øynene opp for ny informasjon. Med tid kommer erfaring, og da kommer også en bedre forståelse. Due diligence er en prosess som hjelper deg med dette sakte men sikkert. Smør deg selv med tålmodighet, og sett i gang det viktige arbeidet.