Tomra Systems – aksjeanalyse og kursmål for 2021

Tomra aksjen har steget 433 prosent de siste fem årene

Aksjekursen til flaskepant kjempen Tomra Systems (OSE: TOM) har de siste fem årene gått fra 58 kroner til 470 kroner. Mange tror at veksten vil fortsette, men ikke alle er enige.

I første kvartal endte selskapets driftsinntekter på 2.290 millioner kroner, mot 2.302 millioner kroner i samme periode i fjor. Driftsresultatet steg samtidig fra 173 til 183 millioner kroner i årets tre første måneder. Resultatet før skatt ble likeledes snudd fra minus 34 millioner kroner i første kvartal i fjor til et overskudd på 161 millioner kroner i år.

Tomra sin ordreinngang økte med 17 prosent i første kvartal 2021 til 1.385 millioner kroner. Noe som medførte en rekordstor ordrebok, med sterk etterspørsel i alle segmentene, spesielt i innsamlingssegmentet.

Aksjetype

Tomra er en verdiaksje. Det vil si en aksje du kjøper for å tjene penger på utbytte du får og  kursstigningen aksjen oppnår i perioden du eier aksjen.

Slike aksjer kjennetegnes av en lav P/E

Kursmål

Meglerhuset Cheuvreux har et kursmål på 425 kroner, mens Dansk Bank har et kursmål på 471 kroner. De fleste andre meglerhus har lavere kursmål.

Legger vi til grunn Finansavisen Børs ser det ut til at meglerhusenes konsensus er en aksjekurs på 410 kroner. Noe som er 65 kroner under dagens aksjekurs. Meglerhusene har med andre ord bommet sterkt på deres spådommer så langt i år.

Meglerhusenes anbefalinger

I følge Finansavisen Børs ser det ut til at meglerhusene idag er enig om å gi Tomra aksjen en svak hold anbefaling. Ser vi på meglerhusenes anbefalinger i år var det ingen som hadde salgsanbefaling ved inngangen til 2021. 

 

Selskapsinformasjon

Tomra Systems (OSE: TOM) er et norsk industriselskap som ble stiftet i 1972 for å produsere pantesystemer for drikkevareemballasje. Tomra er en forkortelse for TomFlaskeReturAutomat, og de er i dag verdensledende innen sin bransje med over 80.000 panteautomater utplassert i over 40 land.

I dag er Tomra niende største selskap på Oslo Børs med en markedsverdi på nærmere 60 milliarder. Dette sender dem foran selskaper som Salmar, Aker BP og Hydro.

Aksjonærer

Selskapets største aksjonærer er:

De ti største eierneEierandel
INVESTMENT AB LATOUR21,08%
FOLKETRYGDFONDET7,78%
THE BANK OF NEW YORK MELLON SA/NV5,39%
CLEARSTREAM BANKING S.A.4,30%
STATE STREET BANK AND TRUST COMP3,12%
CACEIS BANK2,68%
J.P. MORGAN BANK LUXEMBOURG S.A.1,72%
STATE STREET BANK AND TRUST COMP1,44%
JPMORGAN CHASE BANK, N.A., LONDON1,40%
CREDIT SUISSE (LUXEMBOURG) S.A.1,35%