OnNet.no – den foretrukne domene og hosting leverandøren

En av de første oppgavene en entreprenør som ønsker å starte et selskap må ta tak i er å bestemme seg for hvilket domene de skal ha og hvilken hosting leverandør de skal velge for å drifte domene, nettstedet og e-posttjenestene til domene.

Domene og webhotell leverandør

Etter å ha innhentet tilbud fra de et dusin domene og hosting leverandører for å finne den rimeligste og beste domene og hosting leverandøren i Norge falt ProStock sitt valg på OnNet AS (onnet.no).

Kravene vi stilte

I vårt valg av leverandør la vi vekt på:

  • Pris
  • Ytelse (raske servere)
  • Kundeservice
  • Erfaring

Best på pris og ytelse (pris/ytelse)

Kombinasjonen pris/ytelse er alltid viktig når du skal velge hosting leverandør, det vil si hvilket selskap som skal drifte nettsidene dine. Alle ønsker selvfølgelig lavest mulig pris, uten at dette går ut over ytelsen til serverne som benyttes.


Domene

Å finne den rimeligste domene forhandleren i Norge for et .no domene viste seg å ikke være så enkelt som det hørtes ut. Riktignok hadde Norid en liste som viste hvem som var de største domene forhandlerne i Norge, men når vi gitt til sidene deres oppdaget vi fort at mange hadde “lure” priser. På forsiden deres står det at du kun betaler kr. 5, men når du ser på hva du må betale fra og med neste år skjønte vi fort at dette var et lokke tilbud. Mens prisen første år kun var kr. 5, måtte vi fra og med andre år betale hele nærmere 300 kroner. Siden vi ikke har planer om å legge nettstedet vårt etter 1 år, så er prisen vi må betale etter registreringen av domene det viktigste.

En prissammenligning av prisen for et .no domene viste fort at OnNet er den rimeligste domene forhandleren i Norge sammen med Domeneshop. Begge tilbyr et .no domene for under 100 kroner i året. Forskjellen mellom OnNet og TeleNor sin pris var over 250%. Det er dermed mye penger å spare på å velge rett domene forhandler viser prissammenligningen OnNet har lagt ut på sidene sine. 

Hosting

Siden vi er et nyetablert nettsted var en en rådyr dedikert server utelukket for oss. Vi valgte derfor å innhente et pristilbud på et tradisjonelt webhotell. Også her var det store prisforskjeller, men OnNet var også her den klar rimeligste leverandøren. Vi valgte å gå for deres 5-stjerners webhotell pakke (prissammenligningen under viser prisen for den minste pakken de ulike leverandørene hadde).

 Pris/årForskjellPlass
OnNet ASkr 119,00 1 GB
Pro ISPkr 180,0051,3%1GB
Domeneshop (Medium)kr 240,00101,7%5 GB
Fastname.nokr 470,40295,3%2 GB
Uniweb.nokr 566,40376,0%2 GB
One.comkr 564,00373,9%50 GB
Syse.nokr 588,00394,1%1 GB
Webhuset.nokr 828,00595,8%100 GB

Prissammenligningen ble gjort 17 september 2020.

Billig er aldri best, er det et noe som heter. Jeg trodde også dette, men når jeg leste de tekniske spesifikasjonene til de ulike leverandørene så jeg raskt at OnNet også hadde de raske webserverne. Noe som skyldes at de var den eneste leverandøren som hadde LiteSpeed webserver som standard webserver for alle sine webhotell. LiteSpeed webserver gjør dynamiske sider som WordPress (vårt valg av publiseringsløsning) og nettbutikker 3-75 ganger raskere enn nettsider som benytter en Apache webserver som var webserverne alle de andre tilbydde i sine webhotell pakker. En av leverandørene kunne tilby oss en LiteSpeed webserver, men vi måtte da betale nesten 350 kroner ekstra i året. Noe som mer enn doblet denne leverandørens standardpris. 

Hastigheten er imidlertid ikke bare avhengig av webserver teknologien, men også av internett linjen og serverens hardware. Siden de ulike leverandørene går offentlig ut med de tekniske spesifikasjonene og antall brukere per server var det umulig for oss å sammenligne hardware spesifikasjonene de ulike leverandørene benyttet. 


Alle leverandørene tilbydde mer enn raske nok linjer, men flere av dem hadde ikke serverne sine i Norge. De sto i Sverige, Danmark eller USA (noe som går ut over rangeringen i Google og den reelle hastigheten for brukerne). OnNet hadde serverne sine plassert i Oslo (Norge) på en 40 GB linje. 

Kundeservice og kompetanse / erfaring

Det siste jeg så etter var hvem som hadde den beste kundeservicen og kompetansen (erfaringen). Siden jeg ikke hadde muligheten til å først bli kunde hos alle leverandøren jeg vurderte, for så å velge leverandør og skrive denne artikkelen senere, er det vanskelig for meg å vurdere kundeservicen til de ulike leverandørene. 

OnNet viste seg imidlertid også å være en av landets eldste hosting leverandører. De ble opprinnelig etablert i 1997 som et selskap som spesialiserte seg på å leie ut nettbutikker (Application Service Provider), men byttet navn til OnNet i forbindelse med en omstrukturering etter .com-perioden i 2003. En kredittvurdering av selskapet viste at de har hatt en meget god kredittvurdering siden den tid (jeg sjekket noen vilkårlige år). 

Siden OnNet ikke bare er en domene og hosting leverandør, men også et fullservice webbyrå som utvikler nettsteder i WordPress og nettbutikker i WooCommerce, ble det til slutt et enkelt valg å velge OnNet. Våre nettsider vil bli utviklet i WordPress og siden de har kompetansen vi trenger for å utvikle og drifte disse sidene fikk vi alle de tjenestene vi trengt på ett sted. Ingen andre leverandører kunne tilby meg den samme WordPress kompetansen som de kunne.