Rekordstor økning i antall private som kjøper aksjer

For første gang er det mer enn en halv million nordmenn som handler aksjer på Oslo Børs. 

Etter at pandemien kom til Norge har nordmenn begynt å kjøpe aksjer som aldri før. Aksje Norge og Euronext VPS melder nå at det for første gang i norgeshistorien er mer enn enn en halv million nordmenn som handler aksjer på Oslo Børs. I følge Aksje Norge/Euronext VPS var det ved utgangen av mars 514.000 privatpersoner som eide aksjer og egenkapitalbevis ved Oslo Børs. En økning på 38.000 på tre måneder.

kjop-aksjer-rekord

En sterk økende trend

Den sterke trenden vi så i fjor fortsetter dermed i første kvartal 2021. For hvert minutt Oslo Børs har vært åpent i år har mer enn 1 nordmann begynt å handle ved Oslo Børs. Noe som er den største kvartal økningen Oslo Børs noensinne har sett.

Trenden drives av dem under 40 år

Tradisjonelt har aksjemarkedet vært et sted eldre og formuende personer. Denne trenden ser nå ut til å endres. Av de 38.000 nye aksjonærene i første kvartal var hele 15.000 eller 47 prosent under 40 år, viser rapporten fra Aksje Norge. 35 prosent av investorene ved Oslo Børs er idag under 40 år.

Den samme trenden finner vi hos Nordnet – Norges største nettmegler. I følge DN.no fikk NordNet rundt 43.000 nye norske kunder i mars. Noe som er en økning på hele 162 prosent i forhold til samme periode i fjord. Over halvparten (27.000 personer) av de nye kundene var under 40 år.


Denne store økningen i interessen for aksjeinvesteringer er også den grunnen til at e-læringsportalen eStudie.no valgt å lansere ProStock.no som du leser nå. Et sted for dem som ønsker å lære å investere i aksjer og verdipapirer.

Tre viktige årsaker til økningen i antall aksjonærer ved Oslo Børs

Årsaken til folk har fått opp øyne for aksjeinvesteringer skyldes flere forhold. De tre viktigste forholdene er sannsynligvis:

  1. Pandemien med lockdown gjør at folk må sitte hjemme og kjede seg. Siden ingen får dratt på ferie sitter de dermed igjen med “ubrukte feriepenger”. Penger de velger å investere i aksjer istedenfor å la dem stå i banken som ikke gir dem noen rente.
  2. Folks gjeldsgrad synker. Noe som gjør at folk flest har mer penger mellom fingrene enn tidligere. Les mer.
  3. Folk flest får med seg at aksjemarkedet setter stadig nye rekorder til tross for at vi er midt inne i en pandemi. Istedenfor at bare “rike” aksjeinvestorer skal tjene penger på dette ønsker stadig flere å prøve lykken selv for å se om de klarer å kopiere “bjellesauene” de stadig leser om i media.

Det ser dermed ut til at Covid har stimulert interessen og etterspørselen etter aksjer. Noe som har vært med på å drive børsen oppover mot stadig nye høyder. Om dette blir en varig trend eller om trenden snur igjen når landet normaliseres igjen etter Covid gjenstår å se.