Slik kjøper du aksjer

Dersom du skal kjøpe en vare eller tjeneste, er det gjerne ganske rett frem. I dag kan du kjøpe tilnærmet hva som helst på nett. Men ikke alle produkter er like lette å få tak i. Flere har nemlig restriksjoner og lovverk knyttet opp mot seg, og slik er det med aksjer.

Det er enkelt å få tak i aksjer, men det krever litt mer enn andre produkter og tjenester. Dersom du holder tunga rett i munnen derimot, får du kjøpt og solgt aksjer enkelt på nett i dag.

I denne artikkelen tar vi deg gjennom prosessen.

Finn en nettmegler

Første steg i prosessen er å finne en nettmegler. Dersom du skal kjøpe aksjer på børsen, kan du ikke kjøpe disse direkte fra selger. Det vil alltid være en megler som står for transaksjonen. Denne personen jobber hos et meglerbyrå, og disse er tett tilknyttet børsen.


Når du velger å legge inn et bud på en aksje og et visst volum av denne, vil megleren finne interesserte selgere til denne prisen. Når han finner den riktige mengden aksjer til din kjøpspris, kjøper han disse og sikrer at du får navnet ditt tilskrevet dem.

Husk på kurtasje og gebyrer

Når du bruker en aksjemegler, er det gjerne en kurtasje assosiert med kjøpet. Dette er det noen plattformer som i dag tilbyr å betale for deg. Men da skal du også passe deg for at de ikke har andre store gebyrer som lurer seg i den lille skriften.

Alle nettmeglere må få betalt på en eller annen måte, så ingenting er selvfølgelig gratis. Kurtasjen skal i utgangspunktet dekke jobben megleren gjør som mellommann. Får de ikke betalt kurtasjen, trenger de altså en annen inntektsform. Følg nøye med på det du signerer og registrerer deg for.

Oversikt er meget viktig

Det er ekstremt viktig å ha god oversikt når du handler aksjer. Spesielt viktig er dette når du trader og skal operere raskt i markedet. Men selv når du bare handler aksjer her og der, er det fint med en oversikt over kostpris, avkastning, utvikling, også videre.

De fleste nettmeglere gir deg i dag også tilgang til analyser og nyheter. Dermed kan du øke sjansene dine for at du lykkes med investeringene. Ikke kjøp og selg aksjer før du er sikker på prosessen. Bruk en oppdatert nettmegler, og lær deg hvordan du kan få fatt i de store gevinstene i markedet.