“Best practis” for kjøp og salg av aksjer

    Denne artikkelen er del 4 av 18 artikler om Aksjehandel

Gjør hjemmeleksene

Ikke kjøp aksjer i et selskap du ikke vet hva driver med. Sett deg inn i hva selskapet holder på med, hvordan de tjener penger og hva som er selskapets posisjon i markedet. Hva med fremtiden? Hvilke mål jobber de mot og hvor sannsynlig er det at de vil nå disse målene med den valgte strategien? Vil markedet øke? Hvordan vurderer markedet disse forholdene? Har de en overdreven tro på at selskapet vil stige inn i himmelen? Er aksjen allerede overpriset?

Hold deg informert, og søk informasjon om de selskapene du investerer i. Les årsregnskaper og kommentarer fra analytikere – også de utenlandske.

Ikke bli forelsket i en en aksje. Kobl ut alle følelser

De fleste profesjonelle investorer og tradere er enige om at det dummeste du kan gjøre er å bli forelsket i en aksje og la følelsene dine få ta del i beslutningene du treffer om kjøp og salg av aksjer. Skal du lykkes som investor må du koble ut alle følelser i dine vurderinger og holde deg til rasjonelle vurderinger og handelsstrategien din. Noe som kan være vanskelig under vanskelige markedssykluser. 

Putt ikke alle eggene i samme kurv – spre innkjøpene!

Ikke invester alle pengene dine i en aksje. Går dette selskapet dårlig eller konkurs kan du risikere å tape store deler eller alle pengene dine. Spre heller investeringen over flere aksjer, så reduserer du risikoen forbundet med enkelt aksjer. Går en aksje dårlig vil en annen aksje som går godt veie opp for denne, slik at den samlede avkastningen blir positiv istedenfor negativ. Her gjelder regelen:

– Jo flere aksjer du sprer investeringen over, jo mindre blir risikoen for å tape penger på enkeltaksjer

Her ligger årsaken til at investorene velger å bygge opp aksjeporteføljer istedenfor å satse på enkeltaksjer. Aksjeporteføljen bør du differensiere slik at du har muligheten til å få samme forventet avkastning med lavere risiko, eller motsatt; – en høyere forventet avkastning med samme mengde risiko.

De færreste kan starte med å kjøpe aksjer i ti ulike selskaper, fordi de ikke har et stort nok beløp til rådighet. Men på sikt kan det være lurt å kanskje ha aksjer i rundt 10-15 ulike selskap i 3-5 ulike bransjer – men ikke flere enn at du klarer å holde oversikt over dem.

Det gjelder også om å spre risikoen over ulike bransjer/sektorer. For eksempel er det lite lurt å bare eie IT-aksjer, da du dermed vil være veldig sårbar om det skulle gå galt i denne spesifikke bransjen.

Små selskaper er farlige

Vær forsiktig med å bare sette pengene dine i små (og ukjente) selskaper. De kan godt være en del av aksjeporteføljen din, men bør ikke utgjøre alt. Tenk risikospredning og husk at det kan være vanskelig å selge aksjen den dagen du ønsker det. Investerer du i et større børsnotert selskap er dette aldri noe problem, da aksjen har regelmessige kjøpere og selgere – noe som ofte ikke er tilfelle med de små og ukjente selskapene.

Ikke få panikk

Panikk er din verste fiende. Tenk deg nøye om før du selger en aksje som plutselig raser, med mindre du hadde bestemt deg på forhånd for å selge når den passerte denne grensen.

Vær også forsiktig med å kaste deg over aksjer som stiger kraftig, det er nemlig ingen garanti for at oppturen vil fortsette.

Aksjepriser utvikler seg i utgangspunktet som en «random walk», som betyr at prisene utvikler seg som en full mann som sjangler nedover gaten.

Unngå å jage dine tap

Det kan være fristende å la seg rive med noen få store gevinster og begynne å ta større risiko fordi selvtilliten øker. Men dette kan være en oppskrift på en katastrofe. Hold deg istedenfor til din handelsstrategi.

Hvis du taper, prøv å unngå å jage dine tap ved å legge et høyere beløp på bordet. Behandl hver handel som en egen handling. En måte å unngå å jage dine tap på, er å teste forskjellige strategier ved å handle på simuleringskontoer. Dette vil gi deg en større trygghet når du skal ta din beslutning.

Vær tålmodig og realistisk rundt din resultatutvikling

Dine mål må settes i henhold til relevant tidsramme og dessuten med en viss realisme. Gi din investering tid, ikke invester i aksjer med den hensikt å få penger i løpet av noen dager, uker eller måneder. Inntil du har nådd tilstrekkelig erfaring og kapital bør du ha en lengre tidshorisont.

En nybegynner kan ha grise flaks i begynnelsen og oppnå en massiv profitt med en gang. Dette vil lett føre til at de begynner å tenke på investeringen som en garanti og dermed velger å investere all kapitalen på en gang, med katastrofale følger.

Ikke kjøp ”billige” aksjer

Mange investorer ser seg blind på historiske kurser og kjøper aksjen i håp om at den skal nå tidligere høyder. Det er som oftest en god grunn til at en aksje faller, og en aksje kan kun være billig på relative termer, det vil si at de underliggende verdier eller forventninger til fremtiden er underpriset av markedet. Det er også slik at ”dyre” (gode) aksjer har en tendens til å bli ”dyrere”, de stiger jo, mens billige (dårlige) aksjer har en tendens til å fortsette å falle. 

Ikke kjøp de opphauste aksjene!

Unngå blindt å følge dagens trender og moter. Hva alle «synes man bør gjøre» kan føre deg til å kjøpe en overpriset aksje. Når alle begynner å snakke om en bestemt aksje, er du sannsynligvis for sent ute uansett. Spesielt hvis taxisjåføren din begynner å fortelle deg om sin suksess i aksjemarkedet. Når dette skjer er det på tide å komme seg ut av markedet eller søke alternative investeringer.

Timing er alfa omega

Noen måneder er historisk bedre enn andre, og har en aksje begynt å falle vil den ofte fortsette å falle hvis dette ikke er en kortsiktig korreksjon. Det gjelder derfor å ikke å bli sittende for lenge i en tapsaksje og ikke ta gevinsten for tidlig når aksjekursen begynner å stige. Av den er timing alfa omega i all aksjehandel og noe du raskest mulig må lære deg for å lykkes.

Les mer: Timing av aksjesalg og aksjekjøp

Du leser nå artikkelserien: Aksjehandel

<< Systematisk- og usystematisk risiko (Risikoformer)Aksjeportefølje >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Hvordan tjene penger på aksjer?
 • Aksjehandel : – Hvilken risiko er du villig til å ta?
 • Systematisk- og usystematisk risiko (Risikoformer)
 • “Best practis” for kjøp og salg av aksjer
 • Aksjeportefølje
 • Hvordan velge ut aksjene i aksjeporteføljen?
 • Aksjeporteføljen: – Studer megatrendene for å finne fremtidens sektorer
 • Alle megatrender er “bobler” som vil sprekke
 • Risiko aksjer du bør unngå eller være forsiktige med
 • Vinneraksjene som gir deg den høyeste avkastningen
 • Handelsstrategi
 • Handelsstrategier for verdiinvestorer
 • Giring og marginhandel
 • Shorting og shorthandel
 • Timing av aksjekjøp og aksjesalg
 • Stop-Loss ordre
 • Utbytte – utbytteaksjer – utbyttefond
 • Aksjesparekonto (ASK)