Handelsstrategier for verdiinvestorer

    Denne artikkelen er del 12 av 18 artikler om Aksjehandel

Verdiinvestorer er investorer som investerer langsiktig i verdiaksjer. Som vi husker fra gjennomgangen av verdiaksjer og veksaksjer så er verdiaksjer aksjer som investoren mener er underpriset. Det vil si priset for lavt i forhold til hva andre sammenlignbare selskaper prises til.

verdiinvestor

Opp gjennom årene er det blitt kjent at Warren Buffett og andre verdiinvestorer har en del klassiske kjennetegn. Handelsstrategiene de følger bygger normalt på følgende  prinsippene:

Kjøp selskaper, ikke aksjer

Warren Buffett sier rett ut at han ikke kjøper aksjer, men selskaper. Han ignorerer derfor trender i aksjekursen og annen markedsstøy. I stedet ser han på det grunnleggende i selskapet. 

Prisen en verdiinvestor mener en aksje er verdt beregner de ved å lage en fundamental analyse av selskapet.

Elsk selskapet du kjøper

Ikke bare kjøper verdiinvestorer selskaper istedenfor aksjer. De elsker også aksjene de kjøper. De er lidenskapelig opptatt av det som ligger bak fasaden istedenfor å bare studere de siste markedsrapportene.

En verdiinvestor vil prøve å fjerne det attraktive dekket fra selskapets økonomi for å komme ned til den nakne sannhet. Mange selskaper ser langt bedre ut når du vurderer dem utover deres P/E, P/B og P/S verdi for å komme frem til kvaliteten på tallene som utgjør disse forholdstallene.

Hvis du holder standarden høy og sørger for at selskapets økonomi er førsteklasses er sjansene for at du vil beholde selskapet i din portefølje enn hvis du kun velger selskaper basert på magefølelsen og de offisielle forholdstallene.

Invester i selskaper du forstår

Hvis du ikke forstår hva et selskap holder på med og tjener penger bør du ikke kjøpe aksjer i dette selskapet. Kritikere av verdiaksjer liker å fokusere på denne hovedbegrensningen. De mener at verdiinvestorer går glipp av mange av de gode investeringene fordi de forlanger å kunne forstå hele forretningsmodellen til selskapet. Jo mer kompleks et selskap er, desto mer usikker vil anslagene dine være. Noe som gjør at anslagene dine ikke blir noe annet enn en avansert form for gjetting, mener kritikerne.

Finn godt administrerte selskaper

Gode ledere tilfører selskapet verdi utover de bokførte eiendelene, mens dårlige ledere kan ødelegge selv de mest solide selskapene.

Warren Buffett sier at en verdiinvestor bør se etter tre kvaliteter når de skal vurdere hvor godt ledet et selskap er: – integritet, intelligens og energi. “Mangler de det første vil de to andre drepe deg”, sier Warren Buffett. Du kan få en følelse av ledelsens ærlighet gjennom å lese flere års regnskap. Hvor godt leverte de tidligere løfter? Hvis de mislyktes, tok de ansvar eller glanset de det over?

Verdiinvestorer vil ha ledere som opptrer som eiere. De beste lederne ignorerer markedsverdien til selskapet og fokuserer på å utvide selskapet, og skaper dermed langsiktige aksjonærverdier. Ledere som oppfører seg som ansatte, fokuserer ofte på kortsiktig inntjening for å sikre en bonus eller annen økonomisk fordel. En kortsiktig tenking som kan føre til langsiktig skade for selskapet.

Hvis du tenker som en eier, betaler du deg en rimelig lønn og er avhengig av gevinster i aksjebeholdningen for å få en bonus. I det minste vil du ha et selskap som bruker sine aksjeopsjoner. De viser at de har tro på selskapet de er en del av.

Din beste investering er din guide

Verdiinvestorer er ikke opptatt av differensiering av aksjeporteføljen men av å finne en investering (aksje) som er bedre enn de aksjene de allerede eier. Hvis de ikke finner en bedre mulighet enn den de allerede har, kan de like godt kjøpe flere av disse aksjene som de du kjenner og elsker, eller bare sitte å vente på bedre tider.

I inaktiv tid kan en verdiinvestor identifisere aksjene de ønsker og sette en pris de mener selskapet er verdt. Ved å lage en ønskeliste som denne, vil du kunne ta beslutninger raskt når det kommer en korreksjon i markedet.

Ignorer markedet 99% av tiden

Markedet har bare betydning når du går inn i eller forlater en posisjon – resten av tiden bør det ignoreres. Hvis du nærmer deg å kjøpe aksjer som å kjøpe et selskap, vil du holde fast i dem så lenge det grunnleggende er sterkt. I løpet av den tiden du holder en investering, vil det være steder du kan selge for et stort overskudd og andre der du har et urealisert tap . Dette er arten av volatiliteten i markedet .

Årsakene til å selge en aksje er mange, men en verdiinvestor bør være like treg til å selge som å kjøpe. Når du selger en investering, utsetter du porteføljen din for kursgevinster og må vanligvis selge en taper for å balansere den. Begge disse salgene kommer med transaksjonskostnader som gjør tapet dypere og gevinsten mindre. Ved å holde investeringer med urealiserte gevinster i lang tid, forhindrer du kapitalgevinster på porteføljen din. Jo lenger du unngår kapitalgevinster og transaksjonskostnader, jo mer har du fordel av sammensettingen.

Du leser nå artikkelserien: Aksjehandel

<< HandelsstrategiGiring og marginhandel >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Hvordan tjene penger på aksjer?
 • Aksjehandel : – Hvilken risiko er du villig til å ta?
 • Systematisk- og usystematisk risiko (Risikoformer)
 • “Best practis” for kjøp og salg av aksjer
 • Aksjeportefølje
 • Hvordan velge ut aksjene i aksjeporteføljen?
 • Aksjeporteføljen: – Studer megatrendene for å finne fremtidens sektorer
 • Alle megatrender er “bobler” som vil sprekke
 • Risiko aksjer du bør unngå eller være forsiktige med
 • Vinneraksjene som gir deg den høyeste avkastningen
 • Handelsstrategi
 • Handelsstrategier for verdiinvestorer
 • Giring og marginhandel
 • Shorting og shorthandel
 • Timing av aksjekjøp og aksjesalg
 • Stop-Loss ordre
 • Utbytte – utbytteaksjer – utbyttefond
 • Aksjesparekonto (ASK)