Stop-Loss ordre

    Denne artikkelen er del 16 av 18 artikler om Aksjehandel

For å unngå at du plutselig taper mer enn det du hadde planlagt som som “worst case” scenario anbefaler vi alle investorer og tradere å legge inn en Stop-Loss ordre på sine enkeltaksjer.

Hva er en Stop-Loss ordre?

En stop-loss-ordre er en ordre du legger inn hos din nettmegler om å kjøpe eller selge en bestemt aksje når aksjen når en bestemt pris.

For eksempel kan du legge inn en stop-loss ordre på 10% under prisen du kjøpte aksjen for. Når denne stop-loss ordren er lagt inn vil nettmegleren din automatisk selge disse aksjene hvis aksjekursen skulle synke med 10%. På denne måten er du garantert at du aldri vil tape mer enn maksimum 10% av pengene du kjøpte aksjen for, og dette uten at du engang trenger å følge med på hvordan kursutviklingen går for denne aksjen.

Tradisjonell stop loss består av to deler:

 • Trigger-vilkår: Vilkåret kan være at aksjen skal stige eller falle til en bestemt kurs (triggerkurs). Først når vilkåret er oppnådd vil ordren din bli aktivert.
 • En ønsket kjøp/salgspris (limit): Ordren som trigges av stop loss vil bli lagt ut i markedet til denne prisen. For at handelen skal gjennomføres må det finnes en kjøper eller selger i markedet som vil handle til den prisen du har oppgitt. Jo “dårligere” pris du angir i forhold til triggerprisen, desto større er sjansen for at handelen blir gjennomført.

Du kan legge stop loss begge veier. Det betyr at du kan legge en ordre om salg dersom kursen faller til et bestemt nivå, eller du kan legge inn en ordre om kjøp hvis kursen når et bestemt nivå.

Eksempel

La oss si at du har aksjer i Selskap A som du vil selge hvis kursen synker til 100 kr eller lavere. Du setter derfor en triggerkurs for stop loss til 100 kr og limit (salgspris) til 99 kroner. Når kursen synker til 100 kr sendes salgsordren din ut i markedet med prisen 99 kroner.

Trailing Stop-Loss

Trailing Stop-Loss ligner på den tradisjonelle Stop-Loss modellen, men her kan du velg hvor for mange prosent kursen skal kunne stige eller falle før ordren din blir aktivisert.

Ved trailing stop-loss aktiviseres ordren når den høyeste eller laveste kursen er nådd etter ordretidspunktet.

En trailing stop loss består av to deler:

 • Trigger-vilkår: ​Du angir hvor mange prosent kursen kan stige eller synke før ordren aktiviseres. Triggervilkåret regnes ut i fra den høyeste eller laveste gjennomførte handelen etter at ordren ble lagt. Setter du trailing stop loss på -10 % vil aksjen legges ut for salg dersom den faller 10 % fra sin høyeste kurs (toppnotering) etter at du har aktivert trailing stop loss.
 • En pris: Du angir pris som et prosentuelt avvik fra triggerkursen. Ordren som trigges av stop loss vil sendes til markedet med denne prisen. For at handelen skal gjennomføres må det finnes en kjøper eller selger i markedet som vil handle til den prisen du har oppgitt. Jo større prisavvik du tillater, desto større sjanse er det for at handelen blir gjennomført.

Du kan bruke trailing stop loss til å både kjøpe og selge aksjer automatisk.

Eksempel

La oss si at du har kjøpt aksjer i Selskap A som du ønsker å selge dersom kursen faller med 10 %. Du legger inn en trailing stop loss ordre av typen “selg”. For å forsikre deg om at handelen blir gjennomført tillater du et prisavvik på 2 %.

La oss så si at kursen for Selskap A går opp til 250 kr for å så snu nedover. Din ordre sendes til markedet når kursen når 225 kr (250 kr – 10 %).

Siden du anga et prisavvik på 2 % sendes ordren med pris 220,5 kr (225 kr – 2 %).

Fordeler med Stop-Loss ordre

En stopp-loss ordre er som en gratis forsikring, da det ikke koster noe å legge inn en stop-loss ordre. Du betaler bare vanlig kurtasje når din aksjepost blir solgt.

Dn største fordelen med en Stop-Loss ordre er at du ikke trenger å overvåke hvordan en aksje presterer daglig. Denne bekvemmeligheten er spesielt nyttig når du er på ferie eller i en situasjon som forhindrer deg i å se på aksjene dine i en lengre periode.

En annen fordel med en stopp-tap-ordre er at du tvinger deg selv til å følge logikken og ikke dine egne følelser. Det er lett å bli forelsket i en bestemt aksje. Noe som gjør at du får en falsk tro på at hvis du gir aksjen en ny sjanse så vil du tjene gode penger på den. Dette stemmer sjeldent (dessverre).

Legger du deg til en vane å alltid legge inn en Stop-Loss ordre når du kjøper en aksje hjelper dette deg til å holde deg på sporet og unngå at du styres av din magefølelse og kjærlighet for enkelte aksjer.

Ulemper med Stop-Loss Orders

Den største ulempen med Stop-Loss ordre er at kortsiktige svingninger i aksjekursen kan trigge en salgsordre.

Hvilken Stopp-Loss grense bør du velge?

Skal Stop-Loss ordre være et effektivt verktøy for deg må du velge en stop-loss-prosentandel som gjør at en aksje kan svinge fra dag til dag, samtidig som den forhindrer at du taper store beløp. Å sette en 5% stop-loss-ordre på en aksje som historisk svinger med 10% eller mer i løpet av uken er en dårlig strategi. En slik strategi gjør at du bare ender opp med å tape penger på kurtasjen du må betale for å selge aksjen, for så å kjøpe den tilbake.

Det er ingen harde regler for nivået der stopp skal plasseres; det avhenger helt av din individuelle risikovillighet. En aktiv trader kan bruke et nivå på 5%, mens en langsiktig investor kan velge 15% eller mer.

Du leser nå artikkelserien: Aksjehandel

<< Timing av aksjekjøp og aksjesalgUtbytte – utbytteaksjer – utbyttefond >>
    Andre artikler i serien er: 
 • Hvordan tjene penger på aksjer?
 • Aksjehandel : – Hvilken risiko er du villig til å ta?
 • Systematisk- og usystematisk risiko (Risikoformer)
 • “Best practis” for kjøp og salg av aksjer
 • Aksjeportefølje
 • Hvordan velge ut aksjene i aksjeporteføljen?
 • Aksjeporteføljen: – Studer megatrendene for å finne fremtidens sektorer
 • Alle megatrender er “bobler” som vil sprekke
 • Risiko aksjer du bør unngå eller være forsiktige med
 • Vinneraksjene som gir deg den høyeste avkastningen
 • Handelsstrategi
 • Handelsstrategier for verdiinvestorer
 • Giring og marginhandel
 • Shorting og shorthandel
 • Timing av aksjekjøp og aksjesalg
 • Stop-Loss ordre
 • Utbytte – utbytteaksjer – utbyttefond
 • Aksjesparekonto (ASK)